Familiekunde Vlaanderen
Regio Antwerpen

 Uw hulp bij genealogisch onderzoek

Rosy Van Hoecke

Een boeiend levensverhaal dat niet mocht verloren gaan

Aan het kasteel van Cheverny aan de Loire in 1976 ontstond er een vriendschap met Jos Charpentier en Rosy Van Houcke aan de ene en Carl Aernout en Hilda Kinschots aan de andere zijde. Door motorpech geplaagd boden we Jos en Rosy een lift aan naar hun hotel waar ze de mogelijkheid hadden een garagehouder per telefoon (de GSM bestond nog niet) ter hulp te roepen. Enkele dagen later vonden we elkaar terug aan de Meir in Antwerpen en sindsdien bleven we contact houden met elkaar.

Elke verjaardag werd met een etentje gevierd. Op deze gezellige samenkomsten vertelde Rosy af en toe een anecdote uit haar leven tot de vraag werd gesteld om dit alles te boek te mogen stellen.

Bij Rosy thuis aan haar salontafeltje werden enkele dozen geopend en tot mijn grote vreugde had zij nog brieven van haar vader, geschreven naar haar grootvader in Gent. Menige uren hebben we samen doorgebracht met het vertellen en noteren van een leven dat men niet voor mogelijk houdt. Zo ontstond er een script aangevuld met foto's en documenten.

Toen er sprake was van het oprichten van het Red Star Line Museum” werd dit verhaal als een geschenk aanzien. Bij de opening van het museum was Rosy de vedette van de dag.en werd er een kort filmpje getoond, en zoals het een Operazangeres betaamd zong ze, toen 94 jaar, 'Summertime' van Cole Porter zo aandoenlijk dat er menige traan is weggepinkt.

De laatstejaarsstudenten Musical van het Koninklijk Conservatorium Brussel stonden als aan de grond genageld bij het horen van Rosy's verhaal via de podcast 'Iemand' van Ward Bogaert en Philip Heymans op Radio 1. In haar stem weerklonk een verleden van een bijzondere vrouw en haar dierbaren. Vijfmaal werd de Musical opgevoerd voor een nokvolle zaal.

Carl Aernout.

Lees het uitgebreide levensverhaal van Rosy Van Hoecke (PDF 40MB), inclusief kwartierstaat van haar zoon, door Carl Aernout.

→ Lees het verhaal op website van het Red Star Line Museum: The American Dream? Niet altijd…

→ Beluister de podcast 'Iemand' op Radio 1: Rosy, een Amerikaans verleden. Of via Player.fm #2 - Rosy


Word lid van Familiekunde Vlaanderen en geniet van gratis toegang tot de documentatiecentra, kortingen en een interessant tijdschrift.
Word vrijwilliger van de afdeling Antwerpen en help mee met indexeren, scannen of anderen wegwijs maken.


"

Hacked By X3RX3S 😸

"