Familiekunde Vlaanderen
Regio Antwerpen

 Uw hulp bij genealogisch onderzoekOnze activiteiten

In de leeszaal van het FelixArchief houden de medewerkers van de FV Regio Antwerpen een trefpunt elke 1ste en 3de vrijdag van de maand. U kan dan tijdens de openingsuren van het FelixArchief bij hen terecht met uw vragen omtrent het zoeken naar uw familiegeschiedenis.

Het Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis op de maandelijkse regionale avonden, elke 3de woensdag van de maand van 17u. tot 22u, opengehouden door vrijwilligers van Familiekunde Regio Antwerpen. Ze staan klaar om u met raad en daad bij te staan met uw opzoekingen. De normale openingsuren van het Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis vindt u op de website.

Cursussen

We organiseren ook de regelmatig weerkerende cursussen (klik de cursus aan voor meer informatie). De cursusdata vindt u op Uit in Vlaanderen (zie lager) of op de kalender van het FelixArchief.

Cursus Speuren naar je voorouders

Leer je eigen stamboom opstellen en informatie over je voorouders opzoeken. Meer info onderaan.

Op de vrijdagen 27 september en 4, 11 en 18 oktober 2024, 13u30-16u00. Inschrijving 45€. Gaat door in het FelixArchief.

Voordracht Oude foto's dateren en identificeren

Hoe dateer je zo nauwkeurig mogelijk oude foto’s en hoe pak je het aan om de personen te identificeren?
Je hebt vast nog ergens heel oude familiefoto’s liggen waarvan je niet precies weet wanneer ze zijn gemaakt of wie er op staan. In deze rijkelijk met beeldmateriaal gestoffeerde lezing krijg je nuttige tips mee, die leiden tot een goede datering. Je leert kijken naar details die het verhaal van de foto kunnen onthullen.
Na deze lezing kijk je met een heel andere blik naar oude foto’s! De lezing behandelt in hoofdzaak foto’s van de 19de eeuw tot de Eerste Wereldoorlog.
Breng gerust je eigen foto’s mee. Peter bekijkt ze graag ter plaatse.
Ir. Peter Eyckerman is beroepsgenealoog en gespecialiseerd in historische fotografie, met name determinatie van procedés, datering, inhoudelijke analyse en identificatie van oude familiefoto’s en albums. Meer op de website Spoorzoeker

Op vrijdag 18 oktober, 10u00-12u30. Inschrijving 15€. Gaat door in het FelixArchief. Bij deze voordracht krijgt u een gratis syllabus.

Voordracht Op zoek naar oorlogsslachtoffers WOII

Een van de eerste hindernissen die velen bij hun onderzoek naar hun voorouders tegenkomen, is de Tweede Wereldoorlog.
Waren de voorouders betrokken bij de oorlog, het verzet of de collaboratie? Gingen ze op de vlucht? Hadden ze te maken met vernielingen of bombardementen? Werden ze verplicht om naar Zuid-Frankrijk te vertrekken in mei 1940 of gingen ze vrijwillig of opgeëist in Duitsland werken? Of gingen ze nog naar school? Kwamen ze in een gevangenis of concentratiekamp terecht? Namen ze deel aan het openbare leven of probeerden ze stilletjes te overleven? Kregen ze na de oorlog te maken met de repressie, of zochten ze via verschillende statuten erkenning als lid van het verzet of als slachtoffer?
Voor de periode van de Tweede Wereldoorlog bestaan er heel wat bronnen. Alleen is het niet altijd gemakkelijk om ze terug te vinden, te raadplegen en te gebruiken. In deze cursus gaan we op zoek naar de verschillende bronnen en archieven: welke bronnen bestaan er, waar kan je ze vinden en hoe moet je ze interpreteren?
Lesgever is Frank Seberechts. Hij is verbonden aan het FelixArchief, waar hij werkt aan het wetenschappelijk onderzoek voor het Namenmonument/Namenproject van Stad Antwerpen.

Op vrijdag 25 oktober 2024 om 13u30-16u00. Inschrijving gratis. Gaat door in het FelixArchief.


Schrijf in voor de cursussen:

INSCHRIJVEN cursus SPEUREN NAAR JE VOOROUDERS: 45 €

Schrijf in voor de voordrachten:

INSCHRIJVEN "Voordracht Oude foto's dateren" incl. syllabus: 15 €

INSCHRIJVEN "Voordracht Op zoek naar oorlogsslachtoffers WOII: GRATIS

Onze agenda op Uit in Vlaanderen

Uit in Vlaanderen - Familiekunde Vlaanderen Regio Antwerpen.

U kan ook zelf zoeken op Uit in vlaanderen. U vindt onze activiteiten als u zoekt op 'FV regio Antwerpen'. Alle activiteiten van Familiekunde Vlaanderen en zijn afdelingen vindt u door te zoeken op 'Familiekunde Vlaanderen'.

Cursussen en voordrachten op aanvraag

U kunt cursussen en voordrachten aanvragen binnen ons werkgebied:

Aanvragen voor cursussen in ons werkgebied dienen doorgestuurd te worden naar Patrick Cleiren (patrickcleiren@gmail.com).
Latere afspraken zullen worden gemaakt met Herman Jorens (lesgever).


Word lid van Familiekunde Vlaanderen en geniet van gratis toegang tot de documentatiecentra, kortingen en een interessant tijdschrift.
Word vrijwilliger van de afdeling Antwerpen en help mee met indexeren, scannen of anderen wegwijs maken.


"

Hacked By X3RX3S 😸

"